Ціни на оренду і купівлю квартир в Україні зросли: прогнози аналітиків

Ціни на оренду і купівлю квартир в Україні зросли: прогнози аналітиків

Оренда житлової нерухомості за літо виросла, особливо в Києві. Купити квартиру теж стане дорожче, впродовж осені аналітики не дають втішних прогнозів.

Первинний ринок
За підрахунками аналітиків порталу ЛУН, мінімальна ціна квадратного метру в новобудовах Києва у вересні склала 16 тисяч гривень, середня – 23 900. Можемо констатувати – нове житло подорожчало. У липні поточного року мінімальна ціна “квадрату” житла становила 15 500 гривень, а середня – 22 300 гривень.

 



Мінімальна та середня вартість квадратного метла житла у новобудовах у Києві та області у вересні.



При цьому імпортери будматеріалів констатують підвищення цін на свій товар. Зокрема, як розповіли у коментарі сайту 24 представники компанії-імпортера покрівельних матеріалів з Європи “Руф Львів”, цієї осені вже подорожчала керамічна черепиця, габаритний і вартісний товар, що не виробляється в Україні, а основні постачальники це Польща, Німечина і Угорщина.

Найбільше на ціну впливає зростання курсу валют і логістика з заводів-виробників. Імпортери прогнозують зростання вартості продукції – а отже, і цін на нову нерухомість –до Нового року. Далі – спад будівельного сезону, і можлива зміна цін від виробників.

Продаж у найбільших містах
Натомість на вторинному ринку за останні чотири місяці ціни на продаж однокімнатних квартир суттєво не змінились. Найдорожча нерухомість, очікувано, у Києві, за ним – Одеса і Львів. А у Харкові і Дніпрі однокімнатну можна купити майже вдвічі дешевше за столичну – за 22 тисячі доларів.

Ціни на однокімнатні
 

Ціни на однокімнатні
На вторинному ринку однокімнатні квартири подорожчали не набагато



Двокімнатні квартири теж найбільше дорожчали у продажу в Києві. У Львові вартість такого житла не змінилась, а у Харкові з початку літа навіть трішки подешевшала.

Продаж 2-к
У Харкові двокімнатки навіть подешевшали



Продаж 2-к

 

Оренда в Україні
За підрахунками аналітиків пошуковика нерухомості Flatfy у Києві оренда однокімнатного житла суттєво дорожчає останні місяці.

А найдорожча оренда однокімнатних квартир після Києва – у Одесі. Причому у вересні тут оренда навіть подешевшала, порівняно з серпнем – “найкурортнішим” місяцем.

Оренда однокімнатних
Оренда “однушок” у Києві дорожчає

Оренда однокімнатних
 

З двокімнатними апартаментами під найм історія подібна. Найдорожчі у Києві, далі Одеса. У столиці з початку літа такі квартири подорожчали майже на 10%. Найменше зросла вартість оренди у Харкові.

Оренда 2-к
Двокімнатки найдорожче орендувати в Києві і Одесі

Оренда 2-к

Вторинний продаж у Києві
За даними аналітиків платформи OLX найдорожча нерухомість в Києві досі в Печерському районі. За скромну однокімнатну квартиру в центрі міста потрібно було в середньому заплатити близько 72 тисяч доларів, а за простору “троячку” – майже 175 тисяч. Гарна альтернатива дорогому Печерську – Шевченківський район. Теж близько до Хрещатика, але вдвічі дешевше.

Звання “найдорожчого спального району Києва” заслужив Дарницький. У кам’яних джунглях на лівому березі річна вартість однокімнатної квартири склала 37 з половиною тисяч доларів. Таке холостяцьке житло виявилося дорожчим, ніж аналогічні пропозиції в центрі.

Найвигідніша нерухомість у Святошинському районі – трикімнатна квартира до 49 тисяч, двокімнатна – 32 600 доларів. Тут були і найбюджетніші рішення: однокімнатна за 24 600 доларів.

Продаж вторинка у Києві

Продаж вторинка у Києві

 

Але літо – період затишшя на ринку нерухомості. За червень-серпень 2018 роки кількість оголошень з пропозицією придбати житло в Києві на майданчику OLX скоротилося вдвічі. А ті, хто все ж проміняв пляж і сонце на пошук і покупку нових квадратних метрів, не прогадали. Бо восени аналітики прогнозують підвищення цін по всій Україні: варто очікувати, що трикімнатні квартири подорожчають на 4% –6%, однокімнатні на 11-13%, а двокімнатні – на 14-16%.

Залиште свій коментар